dinsdag 12 mei 2009

Nog eens even terug in de tijd


Op deze blog heb ik eigenlijk nog géén relaas gedaan van de essentiële onderdelen van mijn bouwsel, namelijk het houten skelet en de strobalen. In dit bericht enkele foto's van het houtskelet, de opbouw van de muren komt een volgende keer aan bod.

Het skelet wordt opgebouwd uit een reeks van spanten, de eerste foto toont de twee spanten van het platte dak-gedeelte. Bovenaan de gelijmde planken waartussen later nog de balen worden geplaatst.



Hieraan wordt dan het gedeelte met het gebogen dak gemaakt - vooral het moment dat de gebogen profielbalken geplaatst worden begint het echt vorm te krijgen.



Ook hierop wordt dwars van die gelijmde planken geplaatst (13 m lang). Hieronder bevestigen we dan planken (toen had ik nog niet mijn superhandig accu schroefmachientje - mijn gereedschapsuitrusting zal waarschijnlijk compleet zijn als de bouw af is...) waarop later de strobalen kunnen geplaatst worden.

Dat gebeurt dan tijdens de eerste mooie dagen van januari 2007. Eerst de balen wat bijtrimmen (met een plank een rudimentaire mal gemaakt, waarlangs broer Koen de balen keurig op breedte snijdt). Een elektrische kettingzaag komt hierbij goed van pas.



En dan gaan die balen op een grote pallet met de kraan de lucht in, waarna we ze netjes tussen de planken duwen en stampen (de blauwe lucht is niet representatief voor het toenmalige seizoen - eerder de stilte voor de storm).



Dit mochten we een week of zo later nog eens overdoen - de 16de januari 2007 hadden we één van de hevigste stormen sinds jaren (die winter kregen we er nog wel wat meer), en zelfs een stevig zeil heeft zowat de helft van de balen niet kunnen beletten nat te worden - met een onmiddelijke activatie van de schimmelsporen...



Maar later konden we dan toch het dak dichtleggen met planken, en na nog een laatste laagje triplex werd dan de EPDM dakbedekking erop gelijmd.




Ondertussen is het voorjaar 2007 geworden. Door het slechte weer zijn we ruim 4 maanden bezig geweest voor het dak erop lag; de volgende werf van de aannemer zou maar één maand duren - in april 2007 had het dan ook niet één dag geregend...

Geen opmerkingen: