vrijdag 15 mei 2009

allemaal beestjes


Gisteren was het even schrikken toen ik het vensterraam van de badkamer opendeed. Eerst leek het wel of de onderregel al serieus was aangetast. Bij wat nader toekijken zag ik enkele larfjes zitten, en dat deed me denken aan een andere blog, waar ik een berichtje over solitaire bijen had gelezen, inclusief een handleiding om die zelf naar je tuin te lokken middels een buisjesconstructie, en een heuse discussie over de ideale maat van het gat, en mag het hout wel behandeld zijn,...


Blijkbaar is dat afwateringsgat ideaal voor die beestjes, maar misschien ga ik er toch ook maar een aparte constructie bij hangen (later,als de rest...) - m'n ramen wil ik toch nog een beetje in ere houden.


Bij de dakdoorvoer voor de afvoer van het regenwater was het weeral prijs - daar heeft een ander insectje (een wesp?) zijn huisje gemaakt.







En daarna stond ik oog in oog met nog een duiveke dat de weg naar m'n stekje heeft gevonden. Die laaste ga ik toch al maar eens weren als hun broedsel voorbij is...



Maar laten we het positief bekijken - blijkbaar toch een aangename plaats om te wonen. Of ik had beter "leven en laten leven" in de titel geplaatst.






Ondertussen zitten de planken eindelijk tegen het gebogen plafond - eens die planken (tot 3m90 lang) goed in je vingers zitten ging het redelijk vooruit - de stijve nek is ondertussen weeral verdwenen.



Hoog tijd om m'n technieken af te werken - m'n plannetjes met de ventilatiebuizen, toe- en afvoeren, en electriciteit mogen nu wel eens definitief worden...

dinsdag 12 mei 2009

Nog eens even terug in de tijd


Op deze blog heb ik eigenlijk nog géén relaas gedaan van de essentiële onderdelen van mijn bouwsel, namelijk het houten skelet en de strobalen. In dit bericht enkele foto's van het houtskelet, de opbouw van de muren komt een volgende keer aan bod.

Het skelet wordt opgebouwd uit een reeks van spanten, de eerste foto toont de twee spanten van het platte dak-gedeelte. Bovenaan de gelijmde planken waartussen later nog de balen worden geplaatst.



Hieraan wordt dan het gedeelte met het gebogen dak gemaakt - vooral het moment dat de gebogen profielbalken geplaatst worden begint het echt vorm te krijgen.



Ook hierop wordt dwars van die gelijmde planken geplaatst (13 m lang). Hieronder bevestigen we dan planken (toen had ik nog niet mijn superhandig accu schroefmachientje - mijn gereedschapsuitrusting zal waarschijnlijk compleet zijn als de bouw af is...) waarop later de strobalen kunnen geplaatst worden.

Dat gebeurt dan tijdens de eerste mooie dagen van januari 2007. Eerst de balen wat bijtrimmen (met een plank een rudimentaire mal gemaakt, waarlangs broer Koen de balen keurig op breedte snijdt). Een elektrische kettingzaag komt hierbij goed van pas.



En dan gaan die balen op een grote pallet met de kraan de lucht in, waarna we ze netjes tussen de planken duwen en stampen (de blauwe lucht is niet representatief voor het toenmalige seizoen - eerder de stilte voor de storm).



Dit mochten we een week of zo later nog eens overdoen - de 16de januari 2007 hadden we één van de hevigste stormen sinds jaren (die winter kregen we er nog wel wat meer), en zelfs een stevig zeil heeft zowat de helft van de balen niet kunnen beletten nat te worden - met een onmiddelijke activatie van de schimmelsporen...



Maar later konden we dan toch het dak dichtleggen met planken, en na nog een laatste laagje triplex werd dan de EPDM dakbedekking erop gelijmd.




Ondertussen is het voorjaar 2007 geworden. Door het slechte weer zijn we ruim 4 maanden bezig geweest voor het dak erop lag; de volgende werf van de aannemer zou maar één maand duren - in april 2007 had het dan ook niet één dag geregend...