zaterdag 10 december 2011

Knuffelmuur


Om er toch zeker van te zijn dat in de twee kleine slaapkamers - en de badkamer uiteraard - geen koudegevoel zou ervaren worden, heb ik een aantal meter flexibele buis tegen de stromuur aangebracht. Om er warm water door te sturen. Eerst bevestig ik ze door ze vast te klikken in speciale klemprofielen. Daarna fixeer ik de loszittende delen verder door houten piketten in het stro te drijven, waaraan ik de buis met een buisklem (waar normaal electrische buizen mee worden vastgezet in de muur) kan vastmaken.
Dat van die piketten is een zeer interessante ervaring - het laat toe om gelijk waar in een stromuur vaste punten te voorzien. En hiermee heb ik ook gelijk een antwoord op de vraag "hoe hangt ge nu iets aan zo'n muur vast?".
Een deel is ondertussen al onder het klei-zavel-stro mengsel (in de respectievelijke volume-verhouding 1-2-3) verborgen - de hoeveelheid die ik in één betonmolen heb aangemaakt.

2 opmerkingen:

Ruben zei

Nog een vraagje; Hoe werken jullie deze knuffelmuren uiteindelijk af? Gebruiken jullie voor een volgende laag eenzelfde zavel/klei/stro-mengel of gebeurt dit met een traditionele leemlaag

grtjs

Ruben J.

Jan zei

Voor de afwerking heb ik ook nog een hoopje (gele) leem liggen - die meng ik met zand (type rijnzand) 1:1 (nog te testen) - evt. nog een schepje gebluste kalk erbij - en vlaskaf (of fijngehakt stro). In die laag werk ik ook nog juteweefsel in (ik heb wel een juteweefsel van textuur gelijkend op die glasvezeltypes - juteweefsel zoals voor zakken gebruikt wordt is niet echt geschikt naar het schijnt).